top of page

Levenstestament advies

Voor vrijwel iedereen is een levenstestament van belang. Waarom? Omdat iedereen wilsonbekwaam kan worden, bijvoorbeeld door dementie of een ongeval waarbij je buiten bewustzijn raakt en blijft. In dat geval mag niemand beslissingen nemen over uw eigendommen en kan niemand uw belangen behartigen. Iemand zal dan een verzoek bij de rechtbank moeten indienen om dat toch te doen, en die rechter zal overtuigd moeten worden dat die persoon dat naar eer en geweten doet. Dit is een vervelend en duur traject en duurt minimaal 2 maanden, en er moet verantwoording aan de rechter afgelegd worden. 

Stel, uw partner raakt dement, wordt opgenomen in de verzorging, en u wilt kleiner gaan wonen. U kunt dan de woning als die van uw partner of van u samen is, niet verkopen als uw partner geen levenstestament heeft, waarin de toestemming voor de verkoop staat. U moet dan naar de rechter om een onderbewindstellingsprocedure op te starten. Ook de kinderen mogen niets. Dit is evenzo van toepassing over belegging van vermogen, schenkingsplannen voortzetten, wie de zeggenschap in de onderneming krijgt, etc.

Ook medische zaken kunnen in het levenstestament opgenomen worden. Bijvoorbeeld over euthanasie en medische verzorging zoals een behandelgebod, een behandelverbod, donorcodicil.

Ook praktische zaken voor de opvang van kinderen, de verzorging van huisdieren, e.d. kan in het levenstestament worden opgenomen.

 

In een levenstestament kunt u dus vooraf laten vastleggen wat u wilt, en wie voor u mag spreken, als u dat zelf niet meer kan of wil. U legt namelijk vooraf met een volmacht vast wie dat voor u mag doen, eventueel meerdere personen tegelijk of in een bepaalde volgorde. Daarbij kunt u ook vastleggen onder welke omstandigheden de volmacht van toepassing is, en wat zij wel of niet mogen beslissen.

Wilt u geheel vrijblijvend advies over een levenstestament? Vind u het moeilijk om alleen naar de notaris te gaan?

Wij van Erfbelastingplan kunnen u van A tot Z begeleiden en informeren u vrijblijvend en kosteloos over de mogelijkheden. 

Op welke manier willen wij u van dienst zijn.

Tijdens een afspraak en met behulp van speciale software leggen we uw wensen vast.

Dit doen we gratis. U bent ons daarna niets verplicht. 

 

Wilt u een schriftelijk verslag over het gesprek met alles wat we besproken hebben, dan kunnen we dat tegen een vaste prijs verzorgen. Dit verslag is in begrijpelijk Nederlands geschreven.

Volledige begeleiding tot en met het bezoek aan de notaris.

Op uw verzoek kunnen we u na het vrijblijvende en kosteloze gesprek ook volledig begeleiden bij het opstellen van uw levenstestament bij de notaris.

U krijgt dan eerst een schriftelijke opdrachtbevestiging met een prijsopgave. Deze prijs staat vast en wordt niet meer veranderd, ook niet als er nog meerwerk is. De prijs is inclusief de notariskosten. U weet dus exact wat het u kost, en dat is wel zo prettig.

Deze begeleiding bestaat uit de volgende stappen:

  1. We maken een nieuwe afspraak voor eventuele vragen die u nog heeft;

  2. We stellen een 2e verslag op in notaris-taal op basis waarvan de notaris het levenstestament kan opstellen;

  3. We verzoeken een notaris om conceptaktes op te stellen waarin uw wensen zijn opgenomen;

  4. Wij ontvangen de conceptaktes en controleren die voor u;

  5. Daarna ontvangt u de conceptaktes van ons;

  6. We maken weer een afspraak om vragen over de conceptaktes te beantwoorden;

  7. We gaan samen naar de notaris voor het passeren van de aktes.

U ziet dat dit een zeer uitgebreide gang van zaken is, en zeker anders is dan wanneer u alleen naar een notaris gaat. Wij vinden het echter heel belangrijk dat u precies begrijpt wat u in het testament heeft laten vastleggen. En ook al hebben wij daar meer tijd voor nodig, de prijs blijft hetzelfde. U weet dus exact waar u aan toe bent.

Wij blijven voor u klaarstaan!

bottom of page